Specialiteit

IVF EN ACUPUNCTUUR

Hoe kan acupunctuur, eventueel ondersteund door Chinese kruidentherapie, helpen bij een IVF behandeling?

Voorafgaand aan de IVF behandeling kan acupunctuur de menstruatiecyclus reguleren, zodat er meer follikels worden geproduceerd. Acupunctuur kan de bloedcirculatie van de baarmoeder verbeteren om een betere baarmoederbekleding te krijgen. Tijdens de stimulatie van de eierstokken voor de IVF, kan de functie van de eierstokken worden verbeterd zodat betere eitjes worden geproduceerd. Acupunctuur kan voor het overbrengen van de embryo’s de patiënt rustiger maken en zodoende de kramp van de baarmoeder verminderen. Nadat de embryo’s zijn ingebracht kan acupunctuur het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam verkleinen. Een acupunctuurbehandeling in combinatie met een IVF behandeling heeft vele voordelen: het is veilig, natuurlijk en het heeft geen bijwerkingen

Het is heel goed te combineren met het IVF proces, omdat het daarmee niet interfereert. Door een acupunctuur behandeling wordt de kans op een zwangerschap groter en het verhoogt de kans dat de bevalling soepeler verloopt.

Zie voor meer informatie:http://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/020808.htm

slider-2

ECZEEM, ACNE EN ANDERE HUIDZIEKTEN

Hoe kunnen acupunctuur en Chinese kruiden eczeem patiënten genezen?

Chinese kruiden genezen de huid m.b.v. vloeistoffen, crèmes, e.d. op basis van kruiden. De Chinese kruiden kunnen het immuunsysteem van het menselijke lichaam reguleren. Acupunctuur kan huidirritaties verminderen of zelfs voorkomen. Zodoende kan langdurig gebruik van corticosteroïden bij veel patiënten worden verminderd. Zowel acupunctuur als Chinese kruiden kunnen huiduitslag voorkomen en de conditie van de huid verbeteren. Veel kinderen lijden bijvoorbeeld aan eczeem ten gevolge van o.a. voeding allergie. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen de spijsvertering reguleren en de voedingsallergie verminderen. Acne litteken kan wel door acupunctuur behandelingen verminderen en huid glad worden.

Zie voor meer informatie: www.acupuncture.com

 

Allergieën

Veel mensen hebben in het voorjaar en in de zomer veel last van allergieën. Tijdens het voorjaar en in de zomer worden allergieën in het algemeen veroorzaakt door het stuifmeel van  grassen, onkruid en bomen die in bloei staan. Dit kan de volgende symptomen tot gevolg hebben: niezen, verstopte neus, loopneus, waterige, jeukende of rode ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, en soms hoesten en piepen. Wanneer allergenen en antistoffen reageren bij personen met allergie, zwelt hun neusslijmvlies op. Hierdoor wordt de  afvoer van slijm uit de bijholten belemmerd en dit zal bij veel mensen sinusitis veroorzaken. Acupunctuur en Chinese kruiden bieden mensen met een allergie een manier om hun organen te versterken. De symptomen kunnen aanzienlijk verminderen of  bij sommige mensen  zelfs helemaal verdwijnen, zonder dat de behandeling vervelende bijwerkingen heeft.

 

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is de meest voorkomende naam gegeven aan een wisselvallig invaliderende aandoening of  aan stoornissen die in het algemeen gedefinieerd worden door aanhoudende vermoeidheid, die geen verband houdt met inspanning en die niet aanzienlijk verlicht wordt door rust en die wordt vergezeld door de aanwezigheid van andere specifieke symptomen gedurende minimaal zes maanden. CVS kan veroorzaakt worden door een virusinfectie of door bepaalde bacteriën. De aandoening kan ook worden aangeduid als post-virale vermoeidheidssyndroom (PVVS) en wanneer de toestand ontstaat na een griepachtige ziekte, myalgische encephalomyelitis (ME). Symptomen van CVS zijn talrijk. Er kan o.a,. sprake zijn van spier-en gewrichtspijn, cognitieve problemen, chronische – vaak ernstige – mentale en fysieke uitputting bij een persoon die eerder gezond en actief was. CVS patiënten kunnen daarnaast ook last hebben van spierzwakte, overgevoeligheid, orthostatische intolerantie, spijsverteringsstoornissen, depressie, slechte immuunreactie en hart-en ademhalingsproblemen. Meestal zien we lichamelijke pijn, keelpijn en koorts in combinatie met vermoeidheid. Sommige patiënten hebben alleen geestelijke en lichamelijk vermoeidheid zonder de andere symptomen die hierboven genoemd worden. TCM gelooft dat deze vermoeidheid het gevolg is van energie-deficiëntie, zoals bloed-, qi- of yang-deficiëntie. Daarom is CVS goed te behandelen met TCM. Acupuntuur en Chinese kruiden kunnen het evenwicht herstellen.

 

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom, een herkenbaar constellatie van symptomen van onbekende oorzaak. Het belangrijkste symptoom van fibromyalgie is algehele spierpijn. De meerderheid van de patiënten zijn vrouwen in de leeftijd van dertig tot zestig jaar. Tien tot twintig procent van de mensen met fibromyalgie zijn ernstig verzwakt. Vaak zijn de symptomen: pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen  Daarnaast kan er ook sprake zijn van stijfheid, hoofdpijn, aangezichtspijn, buikklachten, prikkelbare blaas, gevoelloosheid of tintelingen, pijn op de borst, cognitieve stoornissen, gevoelig voor vocht. Volgens TCM is fibromyalgie het gevolg van  algemene zwakte van de lever, nieren, milt en het hart, veroorzaakt door emotionele stress, gebrek aan slaap en een  verkeerde voeding. Er is sprake van een verstoord lichaamsritme, m.a.w. het lichaam is uit balans. Een TCM arts neemt een nauwkeurige anamnese af zodat de arts een goed inzicht krijgt in het patroon van de symptomen. Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde kunnen helpen bij het verminderen van de pijn, verhoging van de energie en het verbeteren van de slaap.

 

Hoofdpijn en migraine 

Er zijn vier soorten hoofdpijn: vasculaire, spierspanning, tractie, en ontstekingen. De meest voorkomende vorm van vasculaire hoofdpijn is migraine. Migraine wordt meestal gekenmerkt door hevige pijn aan een of beide zijden van het hoofd, maagklachten, en soms een  verstoord gezichtsvermogen. Vrouwen hebben vaker dan mannen migraine. Een andere vorm van vasculaire hoofdpijn, die vaak voorkomt, is hoofdpijn als gevolg van hoge koorts en cluster hoofdpijn. Spiercontractie hoofdpijn is het gevolg van van spanning van gezicht- en nekspieren. Tractie en inflammatoire hoofdpijn zijn symptomen van andere aandoeningen variërend van een beroerte tot een sinusinfectie. Net als andere vormen van pijn kan hoofdpijn een waarschuwingssignaal zijn voor een meer ernstige aandoening. Acupunctuur en een kruidenbehandeling zijn heel goed in het behandelen van spanningshoofdpijn en migraine. Ze verminderen de spanning van de spieren en daardoor wordt de pijn verlicht.

 

Menstruatieproblemen

Er zijn veel symptomen die bij de menstruatie horen. Veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom dat gekenmerkt wordt door o.a. stemmingswisselingen en een grote behoefte aan ongezond eten (chips, snoep), slapeloosheid en hoofdpijn. Een normale menstruatie heeft meestal een regelmatige cyclus, een constante bloeding en in het bloed is een minimale hoeveelheid stolsels aanwezig. Reizen, stress, verandering van medicijnen, een operatie of een wijziging in het voedingspatroon kunnen al veranderingen in de menstruele cyclus tot gevolg hebben. Deze veranderingen moeten tijdelijk zijn.

Maandelijkse hevige menstruatiepijnen en/of menstruatiekrampen wijzen op een onderliggend probleem zoals endometriose. Het slikken van pijnstillers zorgt wel voor vermindering van de pijn, maar lost het probleem niet op. Wanneer het onderliggend probleem niet wordt behandeld, kan dit leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Acupunctuur en een kruidenbehandeling kunnen zowel de menstruatiepijnen en menstruatiekrampen verminderen als ook het onderliggende probleem behandelen.

 

Menopauze

De klachten die tijdens de menopauze optreden zoals opvliegers, vermoeidheid, slapeloosheid, nachtelijk zweten, pijn, stijfheid, emotionele instabiliteit kunnen door acupunctuur en kruiden behandeld worden.

 

Stress

Stress veroorzaakt klachten als slapeloosheid, snel geïrriteerd raken, fysieke spanningsklachten. Acupuntuur, soms in combinatie met kruiden, zorgt ervoor dat de stressklachten verminderen.of verdwijnen

 

Rugpijn, schouderpijn, tenniselleboog en meer

Acupunctuur is vooral effectief bij het behandelen van twee soorten rugklachten:  onverklaarbare rugpijn (er is geen duidelijke oorzaak voor de rugpijn gevonden) en rugpijn als gevolg van een ongeval, hernia, artrose, reuma. Met het hetzelfde principe, kan acupunctuur goed behandelen schouderpijn, kniepijn, voetpijn (bijvoorbeeld neuroom), tenniselleboog, sportblessure, achillespees pijn en meer.

Ziekten van het zenuwstelsel

Multiple sclerose, herseninfarct met verlamming, gezicht verlamming door neuritis, neuropathie.