Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is de meest voorkomende naam gegeven aan een wisselvallig invaliderende aandoening of  aan stoornissen die in het algemeen gedefinieerd worden door aanhoudende vermoeidheid, die geen verband houdt met inspanning en die niet aanzienlijk verlicht wordt door rust en die wordt vergezeld door de aanwezigheid van andere specifieke symptomen gedurende minimaal zes maanden. CVS kan veroorzaakt worden door een virusinfectie of door bepaalde bacteriën. De aandoening kan ook worden aangeduid als post-virale vermoeidheidssyndroom (PVVS) en wanneer de toestand ontstaat na een griepachtige ziekte, myalgische encephalomyelitis (ME). Symptomen van CVS zijn talrijk. Er kan o.a,. sprake zijn van spier-en gewrichtspijn, cognitieve problemen, chronische – vaak ernstige – mentale en fysieke uitputting bij een persoon die eerder gezond en actief was. CVS patiënten kunnen daarnaast ook last hebben van spierzwakte, overgevoeligheid, orthostatische intolerantie, spijsverteringsstoornissen, depressie, slechte immuunreactie en hart-en ademhalingsproblemen. Meestal zien we lichamelijke pijn, keelpijn en koorts in combinatie met vermoeidheid. Sommige patiënten hebben alleen geestelijke en lichamelijk vermoeidheid zonder de andere symptomen die hierboven genoemd worden. TCM gelooft dat deze vermoeidheid het gevolg is van energie-deficiëntie, zoals bloed-, qi- of yang-deficiëntie. Daarom is CVS goed te behandelen met TCM. Acupuntuur en Chinese kruiden kunnen het evenwicht herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*